Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudtad? A polarizált lencsének párja nincsen!

Megjegyzés: A cím ferdítést tartalmaz. Hiszen a polarizált szemüveglencsék mindig párban járnak!

 

Tedd a szívedre a kezed és válaszolj őszintén! Hányszor hallottad már optikai szaküzletben járva, hogy a “polarizált lencsének párja nincsen!”?  Amikor erre visszakérdeztél a lelkes eladótól: “De, hát miért is olyan jó az a lencse?” Akkor a kapott válasz többnyire lázas, zavart szemüveglencse törölgetés volt, a tanácsadó legszakszerűbb mozdulatával ötvözve, amely a polarizációt demonstráló képek előkutatásában ki is merült. Amely bemutató végén bizony, megkaptuk a választ: a kép látható a szemüvegben, nélküle viszont nem.   

Miért vásároljunk polarizált lencsés szemüveget?

 

Ahhoz, hogy ezt a rejtélyt megfejthessük, pár gondolat erejéig segítségül kell hívnunk a látás fizikáját! 

Környezetünkben lévő tárgyak észleléséhez valamilyen fényforrásnak (természetes:nap, mesterséges: világítás) meg kell világítania azokat, hogy fény juthasson a szemünkbe és megtörténhessen a képalkotás. A fény a tér minden irányába terjed és minden, minket körülvevő tárgyról visszaverődik. Terjedésének, visszaverődésének következtében a fényhullámok rendezetlen halmaza alakul ki körülöttünk, amely különösebben nem befolyásolja hétköznapjainkat. Ám néhány esetben érezzük zavaró hatását, például: 

 

- nem látunk tisztán tárgyakat a tükröződés következtében, 

- gyorsabban fárad a szemünk vezetés közben, 

- Látótér kiesés következik be a fényhatások által. 

 

Jó volna egy olyan eszköz, amellyel rendet tehetünk a szemünkbe érkező fényhullámok között! Szerencsére a polarizált lencsék pont ezt a feladatot hivatottak ellátni.     

Röviden és érthetően a polarizációról

Azt a folyamatot nevezzük polarizációnak, amikor egy erre a célra kialakított optikai eszköz a fényintenzitás jelentős részét kiszűri (megadott rezgési síkú -polarizaciójú- hullámokat enged át). Ez érthetőbben a következőket jelenti: a tér valamennyi irányából beeső hullámok nem juthatnak át a szűrő túloldalára csak azok, amelyeket a szűrő kialakítása enged. Esetünkben a szembe. Ezt a legegyszerűbben a következő videó szemlélteti: 

Milyen előnyökkel jár a polarizált lencsék használata és hol élvezhetjük azokat?

Polár szűrő alkalmazásával meghatározott irányú fényhullámok jutnak el szemünkhöz (függőleges irányú), így a szemünket érő fény intenzitása csökken, ezzel mérséklődik az a bizonyos vakító hatás. Végeredményben megelőzhetjük szemünk idő előtti fáradását, a felületek csillogásból eredő kellemetlenségeket, látásunk kontrasztosabbá válik. Több órás vezetés közben, sportok (kerékpározás, hegymászás, futás, horgászás, túrázás stb.) végzése során kiemelten fontos, hogy figyelmünket és erőnket, ne a kellemetlen fényhatások leküzdésére kelljen fordítanunk. Ám mindennapjaink komfortját is javíthatjuk a megfelelő szemüveglencse kiválasztásával.

 

Egy kis érdekesség: 10 méter/ másodperc-et km/órában kifejezve 36 km/órát kapunk**. Ez azt jelenti, ha 36 km/h-val haladunk és közben 1 másodpercig kiesik a látásunk a rossz fényviszonyok miatt, akkor 10 métert szinte vakon tettünk meg. Nem tűnhet túl nagynak ez a szám. Ám autópályán átlagosan 100 km/-val közlekedve az 1 másodperc alatt vakon megtett távolság már 27,8 méterre rúg. Érdemes ezen elgondolkodnunk...

Miből lesz a cserebogár? Vagyis a polarizált lencse

Szemüveglencsék esetében a polarizáció során a lencsére vékony nitrocellulóz alapú réteget helyeznek. Amely rétegbe mikroszkopikus kristályok kerülnek, ezek együttese végzi a fényhullámok szűrését.*** Így bármilyen szemüveglencse szolgálhat polárszűrős szemüveg alapjául. Meg kell említenünk Edwin H. Land személyét, hozzá fűződik a polarizáló réteg feltalálása. Vele egyetemben szót érdemel George Wheelright is, akivel közösen hozták létre a Polaroid Corporation céget, 1937-ben.   

Irány az Indi Eyeland! Vegyünk polarizált lencséjű szemüveget!

Szaküzletben járva könnyen meggyőződhetsz a kezedben tartott szemüveg polarizált mivoltáról! A bevezetőben említett tesztképek segítségével részese lehetsz egy nagyon érdekes kísérletnek, amely természetes kísérője a polarizált lencsék rejtelmeinek néhány mondatos ismertetője. Legalábbis nálunk, az Indie-nél! (Amennyiben érdekel!) Zárásként érdemes tudnod azt is, hogy az IndEyland-ben forgalmazott szemüvegek jelentős része polarizált lencsével rendelkezik.

 

** A sebesség mértékegysége hivatalosan (SI mértékrendszerben) méter/secundum. 1 m/s=3,6 km/h.

 

*** Polarizátort pl. hosszú molekulájú polimerek nyújtásával készítenek, melynek hatására a láncok rendeződnek, és csak a lánc irányával párhuzamos rezgési síkú (polarizációjú) fényt engedik át.